Новини / П'ятниця, 06 квітня, 2012

«Кров твоя – рубін коштовний, Кров твоя – зоря світання” (Леся Українка)

            Дивне якесь співпадіння - очі мої зупиняються на відкритій збірці віршів Лесі Українки, коли сідаю писати статтю про проблеми донорства, і слова письменниці (як відомо, також важкохворої) вражають незбагненним зв'язком теперішнього і давно минулого, і розумінням величезного значення крові у житті людини. «Рубін коштовний» – до болю добре розуміють це люди, які щодня стикаються з проблемами донорства: онкохворі діти та їхні батьки, волонтери, благодійні фонди. Кожен день у багатьох з них починається думками про те, як забезпечити хвору дитину необхідною кров”ю, без якої шанси на видужання мізерні. 

            Сьогодні ситуація з донорством в Україні близька до критичної. Причин гострої нестачі донорської крові та її компонентів - дивімося правді в очі – кілька: недостатнє фінансування цієї сфери державою і нерозуміння важливості донорства суспільством. 

               Дуже часто ми не хочемо цікавитися цією темою, воліємо уникати чужі проблеми, залишати потребуючих сам на сам зі своїми бідами. Саме недостатня проінформованість людей про важливість донорства крові й не дозволяє зрушити сумний стан речей з мертвої точки. Насправді, дуже мало людей обізнані з процесом переливання крові. Здавалось би – пішов, здав кров, хворому одразу й перелили, і по всьому. Однак, аби забезпечити цей процес потрібні досить великі кошти на препарати і обладнання. Так, зокрема, онкохворим дітям дуже часто потрібні не уся кров, а лише її окремі компоненти – тромбоцити. Для цього потрібні спеціальні сети для сепарації крові, вартість одного комплекту «Trima» – 2,6 тисяч гривень. Відділенню гематології потрібно 15 сетів в місяць, відділенню хірургії - 5 сетів.

           Загалом, 20 сетів для сепарації в місяць – це 52 тисячі гривень, - сума, від якої залежить життя наших дітей, але якої ні в державних медичних закладів, ні у самих батьків немає. На сьогодні в резерві є два сети - на два відділення на невизначений час. В той час у лікарні є кілька дітей, які залежні від наявності цих сетів. Так, наприклад, у відділенні гематології проходить лікування Шандерська Оксана - у неї апластична анемія і при її діагнозі без переливань не обійтися, Оксані тромбоконцентрат переливають двічі на тиждень, протягом усього часу в лікарні. Тільки для неї одної потрібно 8 сетів на місяць. Ще 12 діткам, які зараз є у відділенні гематології, сети можуть знадобитися у будь-який час. А завтра можуть поступити інші діти із необхідністю переливання крові і це нажаль постійний процес, а постійного фінансування на закупівлю сетів «Trima» - немає, тому Благодійний Фонд «Крила надії» зараз спрямовує усі свої сили на те, щоб знайти кошти. Фонду вже неодноразово, на щастя, доводилось з Вашою допомогою збирати здавалось неймовірні суми і я думаю цього разу ми також справимось.

            Допоможіть дітям розпочинати новий день з надією, що завтра для них обов'язково настане.    

            Маленькі математичні роздуми: місяць  - 20 систем «Trima» - це 52 тисячі гривень. Рік – це 12 місяців , а 620 400 грн – сума велика, але реальна, коли боряться усі!

 
Телефон координатора 063 596 54 75, Папірник Софія
 

Реквізити для надання допомоги

БФ "Крила надії"
ЦФ ПАТ «Кредо Банк», м.Львів
МФО 325365
ЄДРПОУ 35620901
Рахунок 2600001336292

Призначення платежу: Добровільна пожертва на сети для тромбоконцентрату.