Новини / Четвер, 13 грудня, 2018

Акція «Hair for share»

Волосся на перуки для онкохворих дітей

 Акція «Hair for share» почалася з ініціативи трьох дівчат, які обрізали власне довге волосся, щоб зробити з нього перуку, серед них організаторки акції - Людмила Крижановська та Анастасія Набокова . В студентські роки дівчата волонтерили у відділенні гематології Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, в 2008 році спільно з фондом організовували дозвілля дітей, трохи допомагали зі збором коштів на лікування, і можливо вже від тоді виношували ідею назбирати достатньо волосся, аби зробити перуки для дітлахів. Адже внаслідок хіміотерапії діти втрачають волосся, а від цього фізично важкий процес лікування стає складним ще й психологічно...


Люда Крижановська обрізала своє волосся

Ірина Пуделко – 16-річна дівчина з розкішним довгим волоссям. Коли їй було 9, Ірі поставили діагноз – онкологія. “Пригадую, тоді мама відразу сказала, що рано чи пізно я стану лисою, тому краще одразу постригтись, ніж дивитися як волосся випадає. Тому мені поступово його обрізали, ми разом з мамою плакали, так було шкода довгих локонів. А вже через кілька місяців після початку лікування я стала лисою”, – ділиться переживаннями Іра. Загалом майже весь час поки тривало лікування (це 2, 5 роки) волосся у дівчини не було. Коли треба було вийти “на люди” Іра носила перуку, яку мама придбала на ринку. “До онкохворих дітей прикуто і так надто багато уваги, і мені не хотілося виділятися, хотілося бути як всі діти, аби тебе сприймали за свого”.


Ірина Пуделко з мамою. Джерело фото: Правда. Життя

Ірі вдалося подолати страшну хворобу, і тепер, коли пройшло 7 років після лікування, вона пишається тим, що цей етап змогла пройти гідно. “Я чула багато історій про те, що діти за кордоном спеціально відпускають волосся, щоб потім його віддати на перуку для однолітків, які захворіли на рак. Як на мене, це дуже гарна ініціатива: люди мають розуміти наскільки це важливо для дітей, які втратили волосся через хіміотерапію, мати перуку”.

В середньому, щоб виготовити одну перуку, потрібно обстригти волосся чотирьом дівчатам. Його довжина має бути хоча б 20 см, воно має бути доглянутим: може бути фарбоване, але не пошкоджене. Вартість виготовлення перуки коливається від 8 до 15 тис. гривень. Дівчатам вдалося знайти майстрів, які, дізнавшись про акцію, погодилися виготовити їх за 4 тис.грн.

Онкохворим діткам зазвичай підходять перуки лише з натурального волосся, оскільки на синтетичні матеріали у них може бути алергія. Уже зараз дівчата зібрали волосся на 1 перуку, кошти на її виготовлення віддають власні.

Як можна долучитися до акції:

  • Обстригти своє волосся і пожертвувати його на перуку для онкохворих діток.

  • Допомогти коштами на виготовлення перуки Картка “ПриватБанку” 5169 3305 1136 7333 (Ліпська Н.С. БФ "Крила надії" - карта фонду). Обов'язково вкажіть призначення платежу: "на перуки".

  • Стати соціальним агентом: розповісти про акцію у соцмережах з хеш-тегом #HairForShare

Партнери проекту: “Таблеточки”, БФ “Крила надії”. Дружні перукарі: Максим Нестеров (Київ), Олена Мазурок (Львів), Hair Factory Lviv, Ірина Попович (Львів).

Інструкція як обстригати волосся для перуки:

  1. Перед зрізом необхідно помити і гарно висушити волосся;

  2. Розділити волосся на максимальну кількість хвостиків і обрізати;

  3. Довжина волосся, яка найбільше підходить під виготовлення перуки від 20 см;

  4. Якщо ви фарбували своє волосся, просимо вас написати на аркуші паперу та додати листок до пакунку з волоссям, якою фарбою (колір та назву бренду). Якщо фарбували хноєю, теж вкажіть, будь ласка. Якщо у вас кучеряве волосся, також вкажіть, про це, будь ласка, на аркуші паперу .

  5. Кожний хвостик загорніть в окремий аркуш паперу, так щоб волосся не заплуталося.

  6. Підходять також хвостики, старі шиньйони та перуки "з шафи", але не старші за 5 років, адже ті, які лежать довше мають специфічний запах, який важко вивести.