Новини / Вівторок, 21 вересня, 2021

Ліки для пацієнтів з онкологією та рідкісними захворюваннями стануть доступнішими!

Ціна ліків не має бути тотожною цінності життя! Сьогодні у Верховна Рада України в другому читанні більшістю голосів (309 "За!") прийнято надзвичайно важливий проєкт Закону №4662 «Щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу».

 

Його прийняття дозволить за бюджетні кошти закуповувати дороговартісні інноваційні ліки для людей з онкологічними та орфанними (рідкісними) захворюваннями. Сьогодні такі ліки українцям недоступні.

Існуюча в Україні модель публічних закупівель не покриває індивідуальних потреб хворих на рідкісні захворювання. Ці ліки не внесені в перелік медичних засобів, які закуповуються за бюджетні кошти. Це інноваційні ліки, деякі з них ще навіть не зареєстровані в Україні, хоч їхня ефективність підтверджена в інших країнах. Тож українцям залишається діставати ліки мало не контрабандою,  використовувати менш дієві, часто з побічними діями, препарати або ж їхати в ті країни, де працює механізм  договорів керованого доступу (ДКД). Поряд із США, Францією, Великобританією ДКД успішно впроваджено в сусідній Польщі, куди найчастіше переїжджають українські родини із важкохворими дітьми.

Прийняття Закону №4662 і запровадження ДКД передбачає, що держава на пряму веде переговори з виробником ліків та отримує можливість їх придбання за ціною, яка має бути нижче існуючої, тобто на умовах дисконту. Тому ціна таких договорів не розголошується. Щоб протестувати цей механізм і, за потреби, після пілотного періоду внести корективи, прийнятий Закон діятиме три роки.

Наступний крок після прийняття Закону 4662 – розробка Міністерство охорони здоров'я України усіх нормативних документів, щоб Закон запрацював ще в цьому ж році. Сподіваємося, що всі від кого залежить, щоб Закон вступив дію, керуватимуться інтересами важкохворих українців та їхнім право на гідне життя та доступ до ефективного лікування!

Дякуємо усім, завдяки кому Закон №4662 прийнято!💛