Новини / Середа, 22 вересня, 2021

В Україні проведено першу трансплантацію легень!

Цей ранок особливий, адже він відкриває двері в майбутнє багатьом людям із хворобами легень, якого ще недавно у них не було.

 

 Учора у Львові у центрі трансплантації Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова проведено першу в Україні трансплантація легень!

Трансплантація легень – одна із найскладніших. Донор і рецепієнт мають бути сумісними за дуже великою кількістю показників, та й сама операція – непроста.  Львівські медики після перебування на стажуванні в Польщі мріяли, що колись і самі проводитимуть такі операції. І от, наші лікарі – кардіохірурги Ігор Гуменний, Роман Домашич та торакальний хірург Юрій Король, з підтримкою польських колег – Пьотра Паска, Мачіей Урліка та Стасела Томаша, здійснили першу в Україні пересадку легень.

Першим українцем, кому пересадили легені, став 56-річний львів’янин Віктор. Чоловік хворів на бульозну емфізему легеней понад 10 років, три з яких практично не виходить з дому, бо потребував постійної кисневої підтримки. Без пересадки Віктор не прожив би й кількох місяців. Тепер він не буде прикутий до кисневого апарата та зможе жити звичайним життям.

Трансплантації легень першочергово потребують десятки українців – молодь з муковісцидозом, люди з хронічними хворобами легень. До вчорашнього дня у них не було жодного шансу, адже на трансплантацію легень українців не приймала жодна країна світу. Тепер же такі операції стають можливими в Україні, а витрати на них покриватиме МОЗ, що сприятиме подальшому розвитку українських центрів трансплантації – як матеріальної бази, так і експертизи медиків.

Одночасно із пересадкою легень, поруч, у сусідній операційній, проведено першу в Україні трансплантацію серця дитині. Ця неймовірна подія означає появу надії на порятунок багатьох українських дітей із вадами серця. Також двом пацієнтам пересаджено нирки, ще одному – печінку. Найближчим часом буде проведена пересадка рогівки ока.

Донором для усіх став 54-річний чоловік, який помер від інсульту. Попри трагедію, сім’я донора дала згоду на забір органів, змінивши не лише кілька людських життів, але й хід історії української медицини. Щирі співчуття родині і велика подяка, що вибрали такий гуманний спосіб віддати останню шану близькій людині.

Медики вже назвали вчорашній день історичним. Віримо, що такі операції будуть успішно проводитись і надалі, даруючи шанс на життя багатьом дорослим і дітям.