Новини / Вівторок, 14 лютого, 2012

Дитячий рак лікується!

Міжнародні організації, які займаються дитячою онкологією, розпочинають кампанію про раннє виявлення онкологічних захворювань, щоб врятувати тисячі дитячих життів
Женева | 15 лютого 2012 року – Сьогодні Міжнародний день онкохворої дитини.

Сьогодні Міжнародний день онкохворої дитини. Міжнародне товариство дитячої онкології (SIOP) та Міжнародна конфедерація організацій батьків дітей хворих на рак (ICCCPO) починають цілеспрямовану кампанію у сфері охорони здоров’я, щоб краще інформувати громадськість про ранні ознаки раку у дітей.

Щороку 175 000 дітей по всьому світі отримують діагноз рак і приблизно 90 000 з них помруть від цього захворювання. Точне число нових випадків невідомо, оскільки у багатьох країнах реєструються не всі діти з діагнозом рак, а також багато з них навіть не отримують правильний діагноз. Ці цифри просто вражають, особливо враховуючи той факт, що 70% всіх онкологічних захворювань у дітей є виліковними, якщо діагностуються та лікуються на ранній стадії. Рак є другою провідною причиною смерті серед дітей у розвинених країнах. Найбільш поширеним видом раку у Європі, Південній Америці та Східній Азії є гострий лімфобластний лейкоз, а на лімфому Беркітта, пов'язану з малярією та інфекцією вірусом Епштейна-Барра, припадає половина усіх лімфом у дітей з африканських країн.

 “Симптоми раку часто нагадують поширені дитячі захворювання”, попереджає Доктор Габріеле Каламінус, президент SIOP.
 Такі стійкі симптоми можуть бути ознакою раку у дітей:
• Біла пляма в оці, косоокість, сліпота, вирячені очі.
• Набряк в животі/тазі, у голові чи шиї, у кінцівках, яєчках чи залозах.
• Постійна висока температура більше, ніж два тижня, без видимої причини.
• Втрата ваги, блідість, слабкість, легко з’являються синці чи кровотеча.
• Біль у кістках, суглобах, спині, переломи.
• Неврологічні ознаки: зміни та погіршення ходи, рівноваги чи мовлення, затримка психо-фізичного розвитку.
• Головний біль більше, ніж два тижні з блюваннями чи без нього, збільшення розмірів голови.

Дуже важливо, щоб при наявності будь-якого з цих симптомів батьки відвели дитину до лікаря, до кваліфікованого спеціаліста для проведення подальших консультацій,” наполягає Каламінус.

Сьогодні протягом дня чийсь син, дочка, сестра або брат – усього близько 440 дітей в день – отримають цей небезпечний для життя діагноз, в той час як інші 250 дітей по всьому світі помруть від нього. “Дитячий рак – це лише частина світових проблем, пов’язаних з раком, але для дітей та їх сімей це питання надії, мужності та рішучості… це різниця між життям і смертю”, пояснює Кеннет Доллман, президент ICCCPO і батько дитини, яка отримала діагноз лейкемія і змогла вилікуватись.

80 % усіх онкохворих дітей проживають саме в бідних країнах, та країнах, які розвиваються. Їх положення ускладнюється тим, що саме в цих країнах відсутні або не вистачає знань про дитячий рак. І не тільки невчасне виявлення злоякісного захворювання у дитини, а й відсутність якісного лікування, призводить до того, що більшість з цих дітей гинуть. Пан Доллман, батько онковорої дитини з Південно-Африканської республіки, пояснює: “Невчасна діагностика суттєво впливає на показники виживання. У той час як у багатих країнах виживають 8 з 10 дітей, у країнах з низьким і середнім рівнем доходу – лише 2 або 3 з 10”. 

За даними Міністерства охорони здоров'я  в Україні щорічно реєструється від  1000 до 1200 нових випадків злоякісних новоутворень у дітей. Разом з тим близько 30% дітей із злоякісними новоутвореннями, що вже отримали терапію, потребуватимуть повторного, більш інтенсивного лікування у зв'язку з рецидивами захворювань. Таким чином біля 1800 дітей з онкологічною патологією щорічно потребують проведення дороговартісних методів діагностики, а також виконання сучасних стандартів лікування.

Згідно останніх показників національного канцер-реєстру в Україні виживають близько 55,5% дітей  з усіма формами злоякісних новоутворень. Однак, у порівнянні зі статистикою країн Євросоюзу та США, де 5-річна виживаність сягає 70-80%, ситуація в Україні залишається невтішною.

Українські благодійні фонди, батьківські та волонтерські групи, які займаються дитячою онкологією, долучаються до інформаційної кампанії міжнародної спільноти про раннє виявлення онкозахворювань у дітей. Ми звертаємося до ЗМІ з проханням допомогти онкохворим дітям, поширюючи таку інформацію:

Перші ознаки онкозахворювання у дітей. Одразу звертайтесь за медичною допомогою при наявності стійких симптомів, таких як: → Біла пляма в оці, косоокість, сліпота, вирячені очі. → Набряк в животі/тазі, у голові чи шиї, у кінцівках, яєчках чи залозах. → Постійна висока температура більше, ніж два тижня, без видимої причини. → Втрата ваги, блідість, втома, легко з’являються синці чи кровотеча. → Біль у кістках, суглобах, спині, переломи. → Неврологічні ознаки: зміни та погіршення ходи, рівноваги чи мовлення, затримка психо-фізичного розвитку, головний біль більше, ніж два тижні з блюваннями чи без нього, збільшення розмірів голови.

______________________________
Про Міжнародне товариство дитячої онкології (SIOP)

Засноване в 1969 році Міжнародне товариство дитячої онкології (SIOP), з більш ніж 1500 членами, є провідною міжнародною організацією, яка займається питаннями онкохворих дітей та молодих людей. Товариство прагне, щоб “жодна дитина не помирала від раку”. Для реалізації цього бачення, місія SIOP полягає у: (1) забезпеченні кожній онкохворій дитині і молодій людині доступу до сучасного лікування; (2) забезпеченні усіх залучених у дитячу онкологію  доступу до найновіших досягнень у галузі шляхом проведення зустрічей, створення мереж та підвищення кваліфікації; (3) підтримці тих, хто допомагає онкохворим дітям та молодим людям, щоб забезпечити найкращу лікувальну та паліативну терапії; та, (4) захисті права дітей та молодих людей на відповідний довгостроковий контроль після завершення лікування від раку.  Доктор Габріель Каламінус є президентом SIOP. SIOP керує рада директорів,  штаб-квартира організації знаходиться у Женеві, Швейцарія. www.siop.nl

Про Міжнародну конфедерацію організацій батьків дітей хворих на рак (ICCCPO)

ICCCPO є найбільшою організацією, яка представляє інтереси сімей з онкохворими дітьми. ICCCPO прагне, щоб проблеми онкохворих дітей та їх сімей, як в короткостроковій і довгостроковій перспективі, були зрозумілими сім’ям, медичним працівникам та громадськості для того, щоб діти в усьому світі могли отримати найкращий догляд та лікування на момент постановки діагнозу і після нього. Місія ICCCPO полягає у обміні інформацією та досвідом з метою поліпшення доступу до найкращого лікування та догляду для онкохворих дітей у всьому світі. www.icccpo.org

_________________________________________________________________________________
Дитячий рак лікується!

Однак, невчасний діагноз зменшує показники виживання. У країнах з розвиненою економікою виживають 8 з 10 дітей, в той час, як у країнах, які розвиваються, виживають лише 2 чи 3 дитини з 10 – переважно через те, що занадто пізно потрапляють у лікарню. Це означає, що кожного року більше, ніж 90 000 дітей помирають по всьому світу.

Допоможіть онкохворим дітям, поширюючи таку інформацію:

Перші ознаки онкозахворювання у дітей. Одразузвертайтесь за медичною допомогою при наявності стійких симптомів, таких як: → Біла пляма в оці, косоокість, сліпота, вирячені очі. → Набряк в животі/тазі, у голові чи шиї, у кінцівках, яєчках чи залозах. → Постійна висока температура більше, ніж два тижня, без видимої причини. → Втрата ваги, блідість, втома, легко з’являються синці чи кровотеча. → Біль у кістках, суглобах, спині, переломи. → Неврологічні ознаки: зміни та погіршення ходи, рівноваги чи мовлення, затримка психо-фізичного розвитку, головний біль більше, ніж два тижні з блюваннями чи без нього, збільшення розмірів голови.