Новини / Середа, 02 грудня, 2009

Сестрички Лапчак - всім привіт з Ессена!

Вже майже три тижні сім'я Лапчаків знаходиться в Ессені, Німеччина. За цей час дівчаток повністю обстежили.

Оленці лікування більше не потрібно, у неї все чисто, дівчинці доведеться тільки раз на два місяці обстежитися в Одесі, в клініці Філатова. У Іванка теж все виявилося краще, ніж очікувалося - на лівому оці збереглося 17% зору, а не 12%, як діагностували в Одесі, а на правому оці - зберегся контурний зір, який можна й потрібно розробляти, хоча вважалося, що очко сліпе.
Іванці призначили променеву терапію на 5 тижнів. Спочатку всі не аби як злякалися, тому що клініка згодна була госпіталізувати лише Галю з Іванкою. Віктор був просто в шоці, але на всі його доводи, що Галя один не справиться, персонал клініки запевняв, що у них є досвід роботи зі сліпими батьками. Але, на жаль, виявилося, що наші сліпі справді зовсім не пристосовані до самостійного перебування в лікарні, та й де б то не було взагалі. Однак Віктору все-таки продовжили візу, і вони з Оленкою оселилися в батьківському будиночку при клініці.
Також треба буде ще вирішити питання з заміною протеза Оленці. Клініка Ессена протезами не займається, але у Віктора уже підшукав іншу клініку. Проте, ще не відомо, чи можлива заміна, так як у Німеччині, видаляючи око, залишають очний м'яз, і це дає протезу можливість повертатися, а у нас видаляють око разом з м'язом, і через це, заміна протеза може бути неможливою ... Однак, поки Віктор не може цілком присвятити себе вирішенню цієї проблеми, тому що з ранку і до вечора він у лікарні з Галею.
До речі Галю, маму дівчаток, теж оглянули в клініці, виписали їй мазь і наполегливо порекомендували поміняти протези, так як старі їй натирають, від чиго йде запалення очного дна. І ще фахівці клініки забажали обстежити Ігоря - старшого брата дівчаток, адже захворювання генетичне.
Знову і знову хочеться говорити слова подяки всім тим людям, хто зробив можливою саму поїздку, усім, хто надавав фінансову допомогу і допомагав організаційно на всіх етапах підготовки! Спільними зусиллями було зібрано 24 тисячі євро, з них 52 тисячі гривень зібрали за допомогою I-box, за що величезне спасибі всій асоціації "Жити завтра"! Лікування Іванки складає 15 тисяч євро, ця сума вже внесена і включає в себе перебування Галі з малою в клініці. Проживання в батьківському будиночку обійдеться Віктору близько 20 євро на добу - це ще 700 євро за 5 тижнів.
До цих пір не віриться, що все вийшло. Але, з жалем доводиться усвідомлювати, що якщо б дівчата поїхали в Ессен не зараз, а ще навесні - у них були б усі шанси врятувати око Оленці і повністю зберегти зір на обох очах Іванці ...
Променева терапія розписана Іванці до 25 грудня. Потім планується повернення додому і планові обстеження Іванки в Ессені кожні два місяці. Маленьким принцесам та їхнім батькам, як і раніше потрібна наша підтримка та допомога! Вони дуже вдячні всім і кожному, хто бере участь у долі малят.