Новини / Вівторок, 19 лютого, 2013

Климочко Ромчик – потрібна повторна ТКМ.

Надзвичайно важко і боляче описувати ту ситуацію, яка склалась у Ромчика Климочко. Хлопчик вже кілька місяців перебуває у відділенні трансплантації київського Охматдиту, куди він приїхав на планову перевірку, а залишився… на повторну ТКМ...

            Захворів Роман в далекому 2005, тоді було півтора роки лікування, і два з половиною роки ремісії. В листопаді 2011 стався рецидив. Тоді ми і познайомились.

            Два роки тому Роману провели родинну ТКМ від молодшого братика. Тоді здавалось, що найгірше вже позаду і тепер все буде добре. Нажаль, проблеми лише починались. Пересадка пройшла успішно, потім почалась сильна РТПХ, кістковий мозок не запускався на повну силу. Ромчик дуже багато часу провів в Києві, його не відпускали до дому через постійні переливання крові та необхідність бути під наглядом трансплантологів, а навіть коли і відпустили до Львова, то тут хлопчик теж став частим гостем у гематології…

            Два довгих і надзвичайно складних роки лікарі, батьки і Роман чекали, що кістковий мозок почне працювати. Він працює, однак, клітини компонентів крові не виробляються у необхідній кількості, через що Ромчик останні два роки і живе в лікарнях. А ця зима принесла ще одну шокуючи звістку – оскільки кістковий мозок не запрацював, потрібно перезапустити його ще раз, тобто провести повторну ТКМ. Це повторна «мегадозова» хіміотерапія, повторне вливання донорських клітин, і повторне очікування.

            Надто важко друкованим текстом передати весь той біль і відчай, від усвідомлення, що все йде по колу, і розірвати його так важко, що, здається, неможливо…

            На підготовку, операцію, обстеження донорів, ліки та супутні витрати потрібно щонайменше 100000 гривень. У Романа дуже низькі показники крові, він залежить від переливань, а це постійний пошук і обстеження донорів, одне обстеження – 585 гривень. На ТКМ вже попередили мати десятьох перевірених донорів – п’ять на ер-масу і п’ять на тромбоконцентрат – їх обстеження вартуватиме мінімум 5850 гривень, це якщо всі донори підійдуть. Але донори будуть потрібні і після пересадки, зараз хлопчику роблять по два переливання в тиждень.

            Окрім донорів Роману знадобляться дорогі антибіотики та допоміжні препарати, які будуть «вливатися» дорослими дозами, адже Роман вже великий хлопчик.

            Та поряд з відсутністю коштів є ще одна проблема – щоб змучений організм захотів боротись. Роман переніс вже надто багато, і втома часто бере верх… Важко жити надією, коли не видно ні кінця, ні краю… Коли стався рецидив, Роман майже не памятав лікування, і впевнено йшов на пересадку, а тепер він майже не памятає, як це ходити до школи і ганяти з друзями у футбол. Не тільки Ромчик, вся сімя дуже потребує підтримки, вже два роки вони живуть фактично окремо – мама з Романом у лікарнях, а тато з молодшим сином вдома.

            Ми дуже хочемо, щоб в Ромчика все було добре. Більше того, ми віримо, що так і буде! І що попереду направду останній крок, який відділяє його від перемоги. Знову буде важко, але Роман знову все зможе!

            Надзвичайно потрібні кошти, донори та Ваші молитви.

 

Кошти можна перераховувати на реквізити фонду, вказавши в призначенні:  Добровільна пожертва для Климочка Романа.
 
 
Координатор адресної допомоги 
Марина Анісімова 050 370 90 02