Новини / Четвер, 08 жовтня, 2020

Реформа служби крові.

В Україні відбудеться реформа служби крові. Минулого тижня ВРУ проголосувала за важливий законопроєкт №3648 "Про безпеку та якість крові та компонентів крові".

 

Яких змін очікуємо?

🩸Кров перевірятимуть, зберігатимуть та розподілятимуть за європейськими стандартами;

🩸За визначеними вимогами та критеріями відбуватиметься ліцензування установ, які працюють в системі крові;

🩸Для швидкого пошуку  необхідної крові та інформації про донора буде створено єдиний національний реєстр донорів;

 

Сьогодні в Україні лише на третину забезпечено потребу у донорській крові, через невпорядковану систему крові часто трапляються зараження інфекційними захворюваннями, пошуки потрібної групи крові та її компонентів переважно покладаються на родичів, втрачається час, а отже зростають ризики ускладнень та летальних випадків.

 

Нове законодавство має зробити систему крові сучаснішою та впорядкованішою, а кров та її компоненти безпечнішими та доступнішими для усіх, хто їх потребує.

 

Особливу увагу планується приділяти популяризації культури донорства, інформуванню, просвітництву та створенню комфортних умов для донорів. В розвинених країнах світу донорство є складовою свідомого громадянства і ознакою зрілості суспільства. Україна поки робить перші кроки на цьому шляху, проте новий Закон – це суттєве зрушення.  Ми вдячні усім, хто доклався до його написання та прийняття, а також всім донорам, які діляться часткою свого здоров’я, даруючи іншим шанс на життя.

🩸Як стати донором у Львові?

Звертайтеся у Львівський обласний центр служби крові (вул. Пекарська, 65) щобудня з 08:30 до 13:00,

про протипокази та підготовку до здачі крові розкажуть за тел. (032) 276 97 68

 

Кожна здана доза крові рятує чиєсь життя!