Новини / Понеділок, 18 січня, 2021

Як знати, чи ваша допомога потрапила за призначенням?

Кожному, хто робить благодійний внесок, важливо знати, що його допомога потрапить за призначенням та змінить чиєсь життя на краще. Проте саме благодійність часто стає прикриттям для шахраїв, які паразитують на співчутті і щирих намірах інших людей.

 

Як не дати шахраям  відібрати у вас можливість допомагати? Ми виокремили 5 порад, дотримання яких зробить вашу допомогу справді ефективною.

 

1️⃣ Допомагайте через благодійні фонди та волонтерів, яким довіряєте. Люди, які із скриньками на вулицях збирають гроші, швидше за все, — шахраї. Виняток — благодійні ярмарки чи концерти, ініційовані благодійними фондами, волонтерами, публічними особами чи іншим офіційними установами. Інформацію про такі заходи легко знайти та перевірити.

 

2️⃣ Слідкуйте за розвитком подій та звітністю. Власне, допомога на вулиці чи через приватних осіб не передбачає цього. Тоді як фонди та інші організації, які займаються благодійністю, регулярно публікують звіти, розповідають про те, на які цілі та потреби скеровано благодійні кошти. Згідно чинного українського законодавства, навіть якщо якийсь фонд не публікує звітів, він це зобов’язаний зробити на першу ж вимогу, до приватних осіб ця норма закону не застосовується.

 

3️⃣ Діяльність благодійних організацій має бути публічною, відкритою та прозорою. У них має бути сайт, де розміщено інформацію про історію створення, реалізовані проекти, звіти, команду, засновників. А також установчі документи. Фонд, у якому одна особа і засновник, і керівник, і бухгалтер, має викликати підозри. Побачили інформацію про чудову ініціативу і захотіли долучитися? Потратьте ще 5 хвилин, щоб дізнатися, хто саме її реалізовує. Часом шахраї використовують назву відомого Фонду для, наче б то, благодійної збірки. Звірте реквізити з тими, які вказані на офіційних ресурсах Фонду. У платіжних системах, таких як «Приват24», ввівши номер картки, ви можете побачити, кому насправді підуть кошти.

 

4️⃣ Благодійність нероздільна із співчуттям. А це емоція, на якій дуже легко зманіпулювати. Твоя допомога потрібна вже і негайно — тисни кнопку, надсилай пошти.  І ваше серце йокнуло, рука потяглася вводити номер картки. Ось тут — стоп! Кому саме потрібна допомога? Чиє це фото? Куди і на що підуть кошти? Введіть в мережі ім’я того, для кого збирають кошти. Дізнайтеся більше. Часом ті самі фотографії фігурують під різними іменами, часом збірка «операція уже завтра» триває роками.

 

5️⃣ Благодійні фонди несуть відповідальність за цільове використання зібраних коштів. Вони збирають та ретельно перевіряють документи своїх підопічних. З етичних міркувань фонди не оприлюднюють всієї інформації, проте у своїй внутрішній звітності вони все це мають і зберігають.

 

Один із базових принципів благодійності — усім допомогти складно, та комусь одному — це простіше, ніж здається. В Україні, як і у всьому світі, набуває популярності благодійність на сталій основі — ви можете підписатися на регулярні перерахування коштів на користь благодійної ініціативи, яка вам відгукнулася.

 

Творіть добро усвідомлено і від щирого серця!