Новини / П'ятниця, 10 вересня, 2021

Українські лікарі готові до проведення трансплантації легень!

Перспективи розвитку трансплантації легень стала однією із найемоційніших тем на конференції «Фокус – муковісцидоз. Актуальні проблеми сьогодення», яка днями відбулася в Києві. Серед її учасників – представники пацієнтських та благодійних організацій, медичні функціонери та лікарі-практики, зокрема провідні трансплантологи країни.

 

Чому тема така емоційна? Хворі на муковісцидоз – одні з найперших кандидатів на трансплантацію органів, адже в них через хворобу можуть бути уражені легені, печінка та інші органи. Через пандемію та зміну політик країн, які найчастіше приймали українських пацієнтів на пересадку легень, печінки та інших органів (Індія та республіка Білорусь), ці операції там призупинилися. Для людей в черзі очікування – це, практично, вирок, бо іншого шансу на життя, окрім трансплантації, в них нема.

І от зажевріла надія, що такі операції в Україні тепер стануть реальністю і для цього є чудові передумови – кваліфіковані медики-трансплантологи, із закордонним досвідом, та ряд законодавчих змін, які уможливлюють та процедурно спрощують їх проведення.

Наступними кроками, які наблизять проведення трансплантації легень в Україні, стане можливість кожного, хто не має протипоказів, залишити заяву про згоду стати донором після смерті у додатку "Дія" та масштабна просвітницька кампанія на користь добровільного донорства. Наш фонд з великим нетерпінням чекає на ці зміни і неодмінно буде одним і їх промоутерів.

 

На першому фото – координаторка напрямку трансплантації та медичного супроводу нашого Фонду Анастасія Ткачук, торакальний хірург, трансплантолог Центру трансплантації Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова Ігор Гуменний,  провідний трансплантолог НДСЛ Охматдит Олег Годік,  голова ВГО "Асоціація хворих на легеневу гіпертензію" Оксана Александрова.