Новини / Середа, 17 листопада, 2021

Космічний корабель готовий до злету!

4, 3, 2, 1... Старт!

 

Ця історія почалася два з половиною роки тому, коли до нас вчергове звернулися з проханням “допоможіть, в дитини пухлина мозку, потрібна складна операція, у Львові таких не роблять, треба їхати за кордон”. Сума як завжди – захмарна, а часу обмаль. І тоді ми у Фонді замислилися: а що ж треба для того, щоб такі операції робили у нас? Лікарів ми маємо, наші нейрохірурги неодноразово стажувалися в найкращих клініках світу, щороку до Львова приїжджають закордонні висококласні фахівці з благодійною місією поділитися досвідом та разом з нашими лікарями спільно проводять надскладні операції. Але, разом з тим, щороку є ситуації, коли через брак специфічного обладнання дитині дійсно неможливо надати допомогу у нас, у Львові.

І от саме тоді, коли ми проаналізували ситуацію, у нас з дитячим лікарем-нейрохірургом Taras  Mykytyn народилася спільна мрія – створити супер сучасну систему надання нейрохірургічної допомоги дітям з пухлинами мозку і хребта на базі відділення нейрохірургії Дитяча лікарня на Орлика. Львів. Тоді наші діти зможуть отримати усю необхідну їм якісну допомогу тут вдома, у Львові,  як тільки буде виявлено проблему.

Оскільки проект планувався дуже масштабний і багатоетапний, ми порівняли його з космічним кораблем. І почали втілення нашої грандіозної мрії.

Спочатку була фаза планування, коли ми ходили, міряли, рахували, сперечалися, зневірювалися і надихалися знову. Список потреб збільшувався і масштаби ширилися.

Потім почалася фаза пошуку ресурсів, і тут теж було весело, бо фрази “того не буде”, “у нас то не можливо” і “то якась афера” ми чули щонайменше тричі на день. Але були і ті, хто разом з нами повірив у цю мрію і це окрилювало:

🚀 Завдяки підтримці львів’ян рік тому ми перемогли в конкурсі проектів і “Космічний корабель” отримав фінансування з Громадського бюджету Львова 2020. 3 млн. гривен спрямовані на ремонт системи кондиціонування і очистки повітря в операційній та на придбання обладнання для стерилізації інструментів, операційної лампи та газової консолі для підводки медичних газів. Це було дуже вагомо!

🚀 В рамках щорічної ініціативи ІТ спільноти Львова ІТ-Миколай на Космічний корабель для дитячої лікарні було зібрано 595,6 тис. грн., а будівництво корабля підтримали понад 300 благодійників – корпоративних та індивідуальних.

.🚀 Ще 402,3 тис. грн. ми отримали від наших постійних благодійників і людей, які дізналися про наш проект завдяки підтримці журналістів і поширенню в соцмережах (так, це працює!)

🚀 Депутати Львівська міська рада в включили Космічний корабель в гуманітарний блок бюджету розвитку Львова на 2021 р. та заклали у ньому придбання нейрохірургічно обладнання для нашого відділення  14,5 млн. грн. та капітальний ремонт нейрохірургічної операційної на 3,8 млн. грн. Величезна подяка Валерій Веремчук, Наталія Шелестак, Viktoria Khrystenko і всі-всі-всі, хто нас підтримував і голосував за це рішення 💛💛💛

А далі було найцікавіше – втілення того всього в життя. Тендери, відміна тендерів, нові тендери, зміна законодавства, знову тендери. За цей рік ми дізналися про це більше, ніж за всі попередні 😉 Також додала спецій тому всьому пандемія, бо на заводах виробниках зменшилися темпи виробництва обладнання і утворилися черги. Але ремонти завершуються. Частина обладнання вже в лікарні, а те, що в дорозі, незабаром прибуде. І завдяки підтримці сотень небайдужих людей наш Космічний корабель от-от розправить крила, а це означає, що ще більше дітей зможуть отримати якісне сучасне лікування вдома, на батьківщині.

Нині ми відкриваємо оновлену операційну і стартуємо новий етап в наданні нейрохірургічної допомоги дітям в Західній Україні 🎉🚀🎉

І якщо ще рік тому наш космічний корабель здавався таким же недосяжним, як колонізація Марсу, то тепер ми знаємо: щоб творити дива необов’язково бути Ілоном Маском, важливо мати таку неймовірну команду підтримки!

Дякуємо кожному, хто зробив мрію про систему нейрохірургічної допомоги дітям з пухлинами мозку та хребта у Львові — реальністю 💛

Детальніше про всі етапи розбудови корабля тут: https://krylanadiyi.org.ua/info/neyro2020