Новини / Середа, 19 січня, 2022

Трансплантація печінки від посмертного донора тепер доступна в Україні

Однорічний Артемко став першою дитиною, якій в Україні у такому ранньому віці пересадили печінку від посмертного донора. Це відбулося у Львові в Дитячій лікарні Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова.

 

Шлях Артемка до операції не був простим. Хлопчик народився із непрохідними жовчовивідними шляхами. На третьому місяці йому поставили діагноз – атрезія жовчних протоків, виражена печінкова недостатність. Печінка поступово відмовляла. Єдиним шансом на порятунок життя малюка залишалася трансплантація. З родини ніхто не підходив як донор, а посмертних пересадок таким маленьким дітям в Україні ніколи не робили. До 12 січня цього року. У цей день у Вінниці від аневризми мозку помер 44-річний чоловік і, попри біль втрати, його родина прийняла рішення, яке стало рятівним для маленького Артемка, – надати згоду на вилучення органів. Сьогодні 7-ма доба після пересадки. Лікарі констатують: «Печінка працює, стан дитини стабільний».

Та ця історія, насправді, розпочалася задовго до народження Артемка, 12 років тому — від першого телефонного дзвінка на номер Фонду: «Є дитина, якій потрібна пересадка печінки, зможете допомогти?»

Позаду багато зусиль, три виграних та реалізованих громадських бюджети (реанімація, операційна, лабораторія), адвокаційні кампанії, майже сотня фандрейзингових проектів для допомоги дітям, які не могли чекати, створення і обладнання післяопераційної палати.

Все для того, щоб ми змогли нарешті сказати: більше немає потреби їхати за кордон для порятунку —трансплантацію печінки дітям тепер роблять у Львові!

І не лише трансплантацію. Відтепер ми маємо повний цикл надання допомоги дітям з біліарною атрезією та іншими вродженими і набутими вадами печінки:

🎯 супровід та підготовка до трансплантації,

🎯 трансплантація (від родинного та посмертного неродинного донора),

🎯 післятрансплантаційний етап,

🎯 повний супровід після трансплантації.

Саме за таким комплексом  допомоги найчастіше звертаються за кордон і ми тепер маємо його в Україні! 💪

Дякуємо усій команді лікарів і персоналу лікарні, які зробили надзвичайно багато, щоб наблизити цей день🧡

Дякуємо благодійникам, волонтерам, усім небайдужим людям, які завжди були поруч, вірили і допомагали наближати цю мрію!🧡

Найщиріші вітання усім нашим діткам і родинам, які були постійною підтримкою і натхненням у всіх наших справах і вірили, як і ми, що цей день прийде🧡

БФ «Крила надії» й надалі активно сприятиме розвитку трансплантації органів і робитиме все від нас залежне, щоб наші діти мали найсучаснішу і найкращу медичну допомогу тут, вдома, в Україні, саме тоді, коли вона їм потрібна, на найвищому рівні і без жодних зволікань.