Новини / Четвер, 16 вересня, 2021

В Україні вперше проведено недодинну ТКМ для дорослого

Сьогодні тендітна вісімнадцятирічна Еліна – справжня зірка, яку покажуть найбільші телеканали країни. Коли вона заходила у приміщення, їй стоячи плескали медики, журналісти, представники влади, адже вона – перша серед дорослих українців, кому зробили ТКМ на батьківщині від неродинного донора.

 

Дівчина провела в лікарні понад два роки, змагаючись з раком, і таки перемогла! Вже завтра її нарешті випишуть і вона зможе обійняти маму, за якою дуже скучила, за місяці перебування в стерильному боксі.

Та не все було так райдужно. Рак, від якого Еля, здавалося, вже одужала, повернувся (стався рецидив). Тоді єдиним шансом на порятунок залишилася трансплантація кісткового мозку (ТКМ). Дівчина збиралася на лікування за кордон, проте їй припала надзвичайно важлива місія – стати першою дорослою пацієнткою, якій провели ТКМ від неродинного донора в Україні.

Без перебільшення, ця історична подія сталася місяць тому у Черкаський обласний онкологічний диспансер , команда лікарів якого на чолі з Віктором Парамоновим та Оленою Лук’янець здійснила цю ТКМ. Про неї не розголошували, доки не переконалися, що з пацієнткою все гаразд, процедуру можна вважати успішною. На запит клініки, реєстр Український реєстр донорів кісткового мозку провів пошук донора у міжнародній базі донорів-добровольців. Рятівником Еліни став  23-річний хлопець з Німеччини.

До цього часу всі дорослі українці із раком крові чи апластичною анемією, яким потрібна була донорська ТКМ, мусили їхати за кордон. Це дуже дорого – від 110 тис. доларів. Лише торік МОЗ перерахував в іноземні клініки 413 млн грн. за ТКМ 139 дорослих українців. У цьому році 91 українець був скерований на ТКМ за кордон, і це обійшлося державі 273 млн грн.

Наш Фонд завжди підтримував і продовжує підтримувати створення потужних центрів ТКМ в регіонах України. В середньому щороку в Україні ТКМ потребують близько 2700 осіб, з них щонайменше 300 – діти. Зараз в Україні розвиваються 6 центрів трансплантації кісткового мозку: 4 в Києві, 1 в Черкасах, та 1 у Львові – на базі Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр. Це відкриває грандіозні можливості, скеровує державні кошти на розвиток вітчизняної медицини та найголовніше – більше українців, дорослих і малих, отримають шанс на життя.

Дякуємо всім, хто творить зміни, заради порятунку життя💛

 

Фото зі сторінки Український реєстр донорів кісткового мозку.