Новини / Понеділок, 21 листопада, 2022

Проєкт по медико-психологічній адаптації школярів

Познайомимося?

 

Оля Шевченко дитячий та сімейний психолог, травма-терапевт та арт-терапевт у навчанні, і наш координатор у проєкті «Психологічна підтримка в консультативно-координаційних центрах районів Львівщини»!


Для пані Ольги було важливо не стояти осторонь, і допомагати школярам, батькам та вчителям подолати стрес і його наслідки.


«Коли ми говоримо про дітей ВПО, то розуміємо, що вони мають «досвід»: ночівля в підвалах, втеча з рідного дому, бомбардування, трагедії і втрати. Це болюча травма, гостра і з нею треба вміти працювати. Коли йдеться про львівських дітей у них «травма свідка» і це інший напрямок роботи, але не менш важливий! Тому тішуся, що наші тренінги навчають дорослих це розпізнавати!»


Тривожність, соматичні захворювання, поведінкові розлади, відсутність апетиту і порушення сну це те, на що варто звернути увагу і що потрібно пропрацьовувати, за словами пані Олі, і до цього мають бути долучені не тільки психологи, але і батьки та вчителі. Адже емоції передаються від правої півкулі дорослого до правої півкулі мозку дитини. І вони вчаться реагувати на події в країні через дорослого, і саме дорослі мають правильно пояснювати усі реакції, поведінку та емоції, як потрібно реагувати, самовідновлюватися і допомагати собі.


«Зараз батьки набагато частіше звертаються до шкільних психологів, та й самі освітяни просять порад та допомоги! Нещодавно нас був випадок, коли після тренінгу встав вчитель, який у 2014-2015 був учасником АТО, і почав дякувати за ці кілька годин. Чоловік на емоціях розказав, що він тільки зараз зрозумів скільки його дружина своїм терпінням, любов’ю  та підтримкою зробила для нього, чому у нього були такі реакції і ніхто не розумів його. Він із захопленням розказував як його осінило, і що тепер він зможе допомогти не тільки собі, а і іншим: школярам, батькам та зрештою колегам!»

 

Зараз наші тренінги проходять у кількох районах Львівщини.  За цей місяць ми провели  26 у 4 районах, а саме Самбірському, Дрогобицькому, Новояворівському, Львівському районі.


Проєкт «Психологічна підтримка в консультативно-координаційних центрах районів Львівщини» втілюється Благодійний фонд «Крила надії» в межах програми «Шелтер», що реалізується Фонд Східна Європа за фінансової підтримки Embassy of Denmark in Ukraine.